RĂZBOIENI, 

COMUNITATEA TA!

Moștenirea patrimoniului cultural imaterial – transfer de cunoștințe între generații: Redescoperirea Șezătorii

Noi, Asociația Centrul de Resurse Re-Start, ne-am bucurat să creăm cadrul poprice în a aborda astăzi, intrinsec, patrimoniul cultural imaterial transmis între generații: despre păstrarea şi conservarea acestuia pentru a asigura un viitor sustenabil comunităţii şi generaţiilor viitoare!

🟢 Păstrăm ideea că…pentru a aprecia și a iubi un loc și oamenii tuturor timpurilor ce i-au colindat ulițele, este nevoie să ne dăm timp și… să-i cunoaștem!

Dacă nu prin viu grai, să reușim prin scrierile pe care ni le transmit în semnele primordiale din cămașă!

Activitatea de astăzi din comuna Războieni vine în continuarea iniţiativei de dezvoltare a responsabilităţii civice privind dezvoltarea durabilă, începută luna trecută, la final de martie.

Astfel, am reușit să ne aliniem cu activitatea Școlii Gimnaziale „C.V. Gheorghiu” Războieni din Săptămâna Verde și să organizăm, împreună, atelierului cu titlul „Moștenirea patrimoniului cultural imaterial – transfer de cunoștințe între generații: Redescoperirea Șezătorii”. Suport în susținerea evenimentului a venit din partea grupului comunitar „Șezătoare Borlești”, prin dna Dana Maria Handaric, inițiator al șezătorii din timpuri noi în urmă cu 10 ani.

Totodată, am avut-o ca invitată pe Maica Amfilohia din cadrul Mănăstirii Războieni care ne-a povestit despre trecutul istoric al acestei așezări și activitatea întreprinsă în cadrul atelierului de croitorie de aici.

De ce aceasta așezare e atât de importantă la nivel național, despre caracterul de comerarorare unic în rândul ctitoriilor ștefaniene și despre identitatea specifică locului, cât și ceea ce se transmite mai departe prin istorie, caracter, expresivitate.

Am avut ocazia să mergem să vedem și stejarii plantați acum o lună, să verificăm dacă au prins rădăcini puternice în Parcul Monumentul Eroilor din Războieni. Ne-am bucurat să-i vedem pe majoritatea că au intrat în vegetație și ne-am promis că îi vom revizita periodic.

Activitatea a continuat în cadrul Mănăstirii din Războieni, cu un tur oferit de Maica Amfilohia, ghidul nostru în descoperirea istoriei și spiritualității acestor locuri.